Olkapääkivut
Kärsitkö olkapääkivuista, jotka heikentävät toimintakykyäsi ja vaikeuttavat arjen askareiden suorittamiseen?
Olkapääkivut ovat tutkimusten mukaan tuki- ja liikuntaelimistön kolmanneksi yleisin vaiva niska- ja selkäkipujen jälkeen. Jopa joka viides ihminen on kokenut olkapääkipua viimeisen kuukauden aikana. Olkanivel on kehon liikkuvin nivel, mikä tekee siitä myös alttiin rasitukselle ja vammoille.
Yleisimmät syyt olkapääkivulle ikääntyneillä ovat jännevaivat ja olkanivelen nivelrikko. Jännevaivoja esiintyy usein, sillä jänteet rappeutuvat iän myötä, ja kaatumistilanteissa jänteet voivat vaurioitua. Jänteet voivat repeytyä osittain tai kokonaan. Tutkimusten mukaan noin joka neljännellä 60-vuotiaalla, ja noin puolella 80-vuotiaista on täydellinen läpirepeämä niin sanotuissa kiertäjäkalvosimen lihaksissa.
Kiertäjäkalvosimen lihakset koostuvat neljästä lavan alueella sijaitsevasta lihaksesta, joiden jänteet kiinnittyvät olkaluuhun. Nämä lihakset ovat olennaisia olkanivelen normaalin toiminnan kannalta. Niiden tärkein tehtävä on tukea ja vakauttaa olkaniveltä, sekä osallistua olkanivelen liikkeisiin.
Jännerepeämän oireet:
- Kipu levossa, erityisesti yöllä
- Kipu rasituksessa, erityisesti käden nostossa ja korkealla ollessa
- Kipu voi säteillä olkavarteen
Täydellisessä jännerepeämässä olkanivelen liikelaajuus voi olla rajoittunut ja voima heikentynyt – toisaalta repeämä voi olla myös täysin oireeton
Nivelrikkoa esiintyy tutkimusten mukaan noin joka kolmannella yli 60-vuotiaalla. Nivelrikon riski kasvaa, jos olkanivelessä on aiemmin ollut murtuma, infektio tai merkittävää rasitusta.
Nivelrikon oireet:
- Lievä tai kohtalainen kipu liikkeessä
- Lepokipu, erityisesti yöllä
- Liikerajoitus ja lihasvoiman heikentyminen
- Jäykkyys olkanivelessä
- Krepitaatiot eli rahina ja lukkiutumisen tunne
Fysioterapia olkapäävaivojen hoidossa
Olkapäävaivojen kuntoutuksessa tärkein hoitomuoto on terapeuttinen harjoittelu. Tämä tarkoittaa fysioterapeutin ohjaamia aktiivisia harjoitteita, jotka kohdistuvat kipuun ja toimintakykyyn vaikuttaviin rakenteisiin.
Olkapään fysioterapeuttinen hoito on aina yksilöllistä, eikä kaikille sovi sama harjoitusohjelma. On tärkeää, että harjoitteet valitaan ja ohjataan fysioterapeutin toimesta, jotta ne ovat sekä turvallisia että tehokkaita. Fysioterapian ensisijainen tavoite on lievittää kipua ja palauttaa olkanivelen toiminta. Tutkimuksissa on osoitettu, että terapeuttinen harjoittelu parantaa lihasvoimaa, lisää liikkuvuutta ja lievittää kipua pitkäaikaisesti. On suuri virhe välttää kivuliaan nivelen liikuttamista, sillä tämä johtaa nopeasti lihasheikkouteen ja liikerajoituksiin, mikä pahentaa oireita.
Jos olkapääkivun hoitoa harkitaan kirurgisesti, on suositeltavaa kokeilla ensin fysioterapiaa. Useiden tutkimusten mukaan fysioterapia on yhtä tehokasta kuin leikkaushoito tietyissä olkapäävaivoissa. Joissakin tapauksissa, kuten täydellisissä jänterepeämissä, leikkaus voi olla ainoa vaihtoehto. Leikkauksen jälkeen fysioterapia on keskeisessä roolissa toimintakyvyn palauttamisessa ja parantamisessa.
Jos olkapääkivut ovat alkaneet tapaturman seurauksena, on hyvä käydä lääkärissä ennen fysioterapian aloittamista.
Me Kotifysiossa autamme mielellämme sinua olkapäävaivojen kanssa – olipa kyseessä kipu, liikerajoitus tai kuntoutus leikkauksen jälkeen. Voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä, niin varaamme sinulle maksuttoman kartoituskäynnin, jossa laadimme yhdessä sinulle sopivan fysioterapiasuunnitelman.
Ota yhteyttä ja aloitetaan kuntoutus!
Lähteet:
Olkapään jännevaivat. Duodecim – Käypä hoito, 2022. Saatavilla: https://www.kaypahoito.fi/hoi50099
Olkanivelrikon hoito. Potilaan Lääkärilehti, 2014. Saatavilla: https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/olkanivelrikon-hoito/
Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt. Hannu Luomajoki. VK-Kustannus Oy, 2018.
Olkapään jänteiden rappeutuminen iän myötä. Duodecim – Käypä hoito, 2022. Saatavilla: https://www.kaypahoito.fi/sv/khr00107