Katkokävely

Katkokävely ja fysioterapia

Katkokävelystä terveyskirjaston sivuilla

Jätä yhteydenottopyyntö!

Jätä yhteydenottopyyntö palvelusivut ylä

Katkokävely testi

Katkokävely, eli alaraajojen ahtaumatauti, johtuu ahtaumista alaraajojen valtimoissa, jotka estävät verenkiertoa ja aiheuttavat oireita. Valtimoahtauma johtuu lähes aina riskitekijöistä kuten tupakointi, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, kohonnut veren kolesteroli sekä kohonnut verenpaine. Tavallinen oire on katkokävely, niin sanottu klaudikaato. Tämä syntyy tavallisetsi kävelyn aikana aiheuttaen kipua, väsymystä ja puutumista jaloissa. Etenkin pohkeet ovat tavallinen kohde katkokävelyn kivulle. Kipu hellittää levossa mutta palaa usein tietyn rasituksen jälkeen. Kipu johtuu vähäisen verenkierron aiheuttamasta hapen puutteesta lihaksissa, liikkuessa lihasten hapentarve on suurempi ja heikentynyt verenkierto ei riitä. Toinen tavallinen oire on kylmät alaraajat.

Pelkkä katkokävely ei ole kovin vaarallinen tauti. Oireita voi helpottaa ja taudin etenemistä hidastaa oikealla kuntoilulla sekä riskitekijöiden välttämisellä. Suurimmat riskintekijät ovat tupakointi, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, kohonnut veren kolesteroli sekä kohonnut verenpaine. Kuntoilun myötä taudin etenemistä voi hidastaa ja välttää taudin vaikea-asteista tilaa. Vaikea-asteisessa tilassa voi esiintyä myös levossa tuntuvaa kipua, tällaisissa tilanteissa valtimoahtaumia hoidetaan usein pallolaajennuksilla tai muilla verisuonileikkaus toimenpiteillä.

Sopiva liikunta katkokävelystä kärsivälle on kävely. Kävely parantaa jalkojen lihasten verenkiertoa ja harjoittelun myötä kivuton kävelymatka voi pidentyä. Myös uinti, hiihto ja pyöräily ovat hyviä liikuntamuotoja katkokävelyn kuntoutukseen. Hyviä itsehoitomenetelmiä ovat myös kolesterolia alentava ruokavalio sekä jalkojen yleistilasta hoitaminen, esim. haavojen ja kynsien hoito. Katkokävelyä voi pitkälle hoitaa liikunnalla sekä riskitekijöiden välttämisellä mutta lääkäriin on suotta hakeutua jos oireet ovat päivittäistä elämää tai työkykyä rajoittavaa.

Esimerkki katkokävelypotilaan kuntoilulle

Kävele lyhyitä matkoja kerrallaan lähelle kipurajaa, esimerkiksi 3-5 minuuttia. Toista tämä 4-5 kertaa päivässä rakentamaan jalkojen sietokykyä. Lisää kävelyaikaa pikkuhiljaa oman jaksamisen mukaan. Pyri vähitellen kävelemään 20 min kerrallaan päivittäin, tai 60 min kolme kertaa viikossa oman vointisi mukaan. Halutessasi voit pitää liikelokia motivoimaan kävelyyn tai haastamaan naapuri mukaan kuntoilemaan.

Aloita kävely oman voinnin mukaan ja ota tarvittaessa mukaan apuväline kävelymatkalle. Kävelymatkoja voi myös vaihdella porraskävelyn kanssa.