Blogi
Kotifysion blogi
Kotifysion blogista tietoa mm. siitä miten fysioterapiasta voisi olla apua sinunkin elämässäsi.
Jätä yhteydenottopyyntö!
Fysioterapia seniorin arjessa: Railin tarina liikunnasta ja ystävyydestä
Raili, 92-vuotias elämäniloinen seniori, on saanut fysioterapiakäynneistä merkittävän lisän arkeensa. Helsinkiläinen Raili on aina ollut liikunnallinen: hän on…
Fysioterapia osana muistisairaan henkilön hoitoa
Jos sinä tai joku tuntemasi henkilö elää muistisairauden kanssa, fysioterapia voi olla tärkeä osa hoitoa. Fysioterapeutit ovat avainasemassa…
Kävele terveytesi ja hyvinvointisi parantamiseksi: Kävelyn terveyshyödyt senioreille
Säännöllinen kävely ei ole vain mukava ja rentouttava aktiviteetti – se on myös yksi parhaimmista tavoista edistää terveyttä…
Onko sinulla gerastenia tai sen esiaste?
– Paranna fyysistä suorituskykyä ja ylläpidä elämänlaatua liikunnan avulla. Gerastenia, myös tunnettu nimellä hauraus- ja raihnaisuus oireyhtymä, on…
Niskakipu ja päänsärky
Päänsärystä on arvoitu kärsivän vuosittain lähes puolet maailman väestöstä. Etenkin ikääntyneillä päänsärky pääsee usein kroonistumaan fyysisen aktiivisuuden vähentyessä….
Polven tekonivelleikkaus ja sen jälkeinen kuntoutus
Tausta Yksi syy polvinivelen leikkaukseen on kivulias nivelrikko, joka on maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikossa (artroosi) nivelen rusto hajoaa…
Kaatuminen ja sen ehkäisy iäkkäillä
Kaatumisen syyt ja seurakukset, sekä niiden ehkäisy fysioterapeuttisin menetelmin
Fysioterapiasta tukea pitkittyneeseen alaselkäkipuun
Häiritseekö pitkittynyt kiputila päivittäistä elämää? Jääkö asiat tekemättä koska kipu rajoittaa toimitakykyä? Kivun ottaessa vallan elämästä usein unohtuu…
Mahdollisuuksia ja riskejä pitkän sairaalajakson jälkeen
Normaaliin ikääntymiseen kuuluu lihasvoiman ja lihasmassan väheneminen. Valinnoillamme voimme kuitenkin vaikuttaa tähän prosessiin. Sekä elämäntapa että fyysinen aktiivisuus…
Osteoporoosi
Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli luukato, tarkoittaa luun mineraalitiheyden pienentymistä. Luun mineraaliaines on normaalia, mutta rakenne on heikentynyt…
Ikääntyneiden liikunta ja yksilöllinen fysioterapia
Liikunnalla on lukuisia terveysvaikutuksia niin fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin, ihan tutkitustikin, sen tietää meistä jokainen. Säännöllinen ikääntyneiden liikunta…
Auttaako liikunta minua elämään pidempään?
Liikuntaa käytetään terveydenhuollossa sairauksien hoitoon ja kuntoutukseen. Mitä enemmän liikuntaa on tutkittu, sitä selvemmäksi on käynyt muutama asia:…
Iäkkäiden toimintakyky
Hyvä toimintakyky on laadukkaan elämän rakennusaine myös iäkkäänä. Toimintakykyinen väestö on yhteiskunnan kivijalka Toimintakykyä voi kuvata tasapainotilana ihmisen…
Pelkään ulkoilua ja kaatumista – mikä avuksi talven liukkailla?
Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Suomessa 65 vuotta täyttäneiden tapaturmista…
Kuinka välttää ikäihmisten pelkoa liikkua ja miksi?
Liikkumisen pelko on yleistä ikäihmisten keskuudessa ja seurauksena tästä on yleensä lisääntynyt liikkumattomuus On tutkittu, että syy liikkumisen…
Terapeuttisen harjoittelun ja liikunnan vaikutus mielen hyvinvointiin
Liikunnan vaikutus mielen hyvinvointiin Liikunnan vaikutus mielen hyvinvointiin voidaan selittää esimerkiksi keskushermostomme hormonien, endorfiinin ja serotoniinin kautta. Liikunnan…
”Ilta-aktiviteetin” vaikutus iltarusko-oireiluun ja nukkumiseen muistisairailla
Ilta-aktiviteettiryhmä kokeilu Folkhälsan Blomsterfonden seniorikodissa Työskenneltyäni seniorikodissa ikääntyneiden ja muistisairaiden parissa, sekä geriatrisen fysioterapian erityisosaajakoulutuksen myötä, olen yhä…
Fysioterapian merkitys lonkkamurtuman sattuessa
Lonkkamurtumia hoidetaan operatiivisesti noin 6000 vuosittain Suomessa. Lonkkamurtuman riski kasvaa ikääntyneillä ja useimmiten niitä tapahtuu sisätiloissa, kaatumisen seurauksena….
Fysioterapian terminologiaa
Fysioterapian ammattisanasto koostuu mitä kummallisimmista termeistä ja käsitteistä Oletko joskus lukenut lääkärin tai muun sinua hoitaneen ammattilaisen tekstiä…
MS-tauti – kannattaako harrastaa liikuntaa?
Aikaisemmin sanottiin, että MS-tautia sairastavien ei pitäisi harrastaa liikuntaa, koska ajateltiin että se nopeuttaa ja pahentaa sairauden kulkua….
Ennaltaehkäisevä fysioterapia
Ikä tuo muutoksia kehoon vähitellen ja yksilöllisesti. Lihasmassa on 50-vuotiaalla pienentynyt 10%, 70-vuotiaalla jo 40%. Pituus vähenee; 60-vuotta…