Fysioterapialla pystytään usein vaikuttamaan tehokkaastikin potilaan toimintakykyyn ja tämän kautta elämänlaatuun. Palliatiivisen hoidon aikana potilaiden isoimmat ongelmat ovat tutkitusti kipu, riippuvuus muista ihmisistä ja kävelyn vaikeus. Näiden lisäksi esiin nousevat hengenahdistus, sekä psykologiset ongelmat kuten masennus. Fysioterapian keinoin edellä mainittuihin ongelmiin pystytään vaikuttamaan usein jopa hyvin tehokkaasti.
Kivunlievitys:
Hoidolla pyritään estämään makuuhaavat ja nivellaajuuksien normaalit arvot.
Hengitysharjoitukset:
Hengityksen apuvälineitä löytyy lääkkeellisistä ei-lääkkeellisiin. Tunnetuin fysioterapiassa käytetyistä apuvälineistä lienee puhalluspullo, joka onkin hyvin tehokas väline hengityslihasten kehittämiseen ja limanirrotukseen.
Fyysinen toimintakyky:
Oman itsenäisyyden ja vapauden tunteen kannalta on tärkeää pitää kävelykykyä mahdollisimman pitkään aktiivisena. Erilaiset kävelyharjoitteet kuuluvat fysioterapeutin työkaluihin. Kävelyä tuetaan myös monilla apuvälineillä, kuten kävelykepeillä ja rollaattorilla. Apuvälineitä käytettäessä fysioterapeutin roolina on käytön opetus, joka on usein hyvin tärkeä vaihe apuvälineen käyttöönotossa. Aerobista kuntoa pystytään pitämään helpoimmin yllä kävelyharjotteilla. Jos kävely ei enää onnistu, on mahdollista ylläpitää ja kehittää aerobista kuntoa myös muilla keinoilla, kuten motomedillä polkemalla.
Fysioterapeutin rooli apuvälinehankinnoissa on suuri. Fysioterapeutti arvioi apuvälineen tarpeen yksilöllisesti, jotta potilas saa sopivimman avun välineestä, mutta joutuu kuitenkin itse aktiivisesti toimimaan. Apuvälineen käytön opastus ja sovitus ovat myös fysioterapeutin vastuulla. Siirtymiset pyritään tekemään mahdollisimman itsenäisesti, vaikka siirtymisiin tarvittaisiin apuvälinettä. Fysioterapeutin on tärkeää opastaa potilaan lisäksi myös omaisia ja mahdollisia hoitohenkilökuntaan kuuluvia henkilöitä siirtymisten avustamisessa.
Psykologinen tuki:
© Suomen Kotifysio 2022 | Site by: WebAula