Ikääntyneiden liikunta ja yksilöllinen fysioterapia
Liikunnalla on lukuisia terveysvaikutuksia niin fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin, ihan tutkitustikin, sen tietää meistä jokainen. Säännöllinen ikääntyneiden liikunta ehkäisee sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, suojaa ennenaikaiselta kuolemalta ja lihasvoimaharjoittelulla on suora yhteys itsenäisen toimintakyvyn ylläpitoon, hyvään tasapainoon, kaatumisen ehkäisyyn ja niin edelleen.
Liikunnalla on myös positiivisia vaikutuksia mielialaan, muistiin, unen laatuun, stressin hallintaan, omanarvon tuntoon ja yleiseen elämänlaatuun. Mutta miten tämä ilmenee erityisesti ikäihmisten kohdalla?
Säännöllinen ikääntyneiden liikunta katkaisee negatiivisen kierteen
Lähes kaikki tietävät tunteen, että jumppaan tai lenkille lähteminen tuntuu joskus, tai vähän useamminkin, hieman nihkeältä. Mukavuudenhalu ja laiskotus iskee yllättävän nopeasti, vaikka tiedostaisikin sen, että siltä tuolilta nouseminen ihan oikeasti ja faktoihin perustuenkin kannattaa. Entä, jos liikunnan harrastajana onkin ikäihminen, joka asuu yksin omassa kodissaan tai palvelutalon asunnossa ja jos vielä muistisairaus vaivaa, jolloin oma-aloitteinen liikkuminen ja aktiivisuus vähenevät, toiminnot hidastuvat ja niin edelleen?
Negatiivinen kierre on valmis: mitä enemmän istumista tai makaamista, sitä enemmän nivelten jäykkyyttä, kaatumisen pelkoa, mielen tylsyyttä. Mutta mitä enemmän liikuntaa ja aktiviteetteja, sitä enemmän voimaa, tasapainoa ja virkeyttä!
Yksillöllisen fysioterapian merkitys ikääntyneiden liikuntaan
Me Helsingin Kotifysiossa tehdään paljon fysioterapiaa ja liikunnanohjausta ikääntyneiden parissa. Yksilöllisellä fysioterapeuttisella harjoittelulla ja ohjauksella voidaan hyvin saada sekä kotona että palvelutalossa asuva vanhus innostumaan liikunnasta ja näin parantaa hänen elämänlaatuaan kokonaisvaltaisesti.
Omaehtoisesta liikkumisesta tulee helpompaa, kivuttomampaa ja turvallisempaa ja jos jumpan ohjaa tuttu lämminhenkinen fysioterapeutti panostaen siihen, että tuokiosta tulee aina yksilöllinen, ainutlaatuinen ja positiivinen kokemus, on sillä vaikutusta niin siihen fyysiseen pärjäämiseen kuin mielialaan ja muistiinkin!
Monesti olemme todistaneet sen, että esimerkiksi tuttu, palvelutalossa asuva papparainen on tavattaessa väsynyt ja vastahankainen. Vastarintaa fysioterapeutin matkaan lähtemiselle saattaa olla, varsinkin jos muisti tekee tepposet eikä terapeutti heti vaikutakaan niin tutulta. Liikkumisen pelko voi olla myös esteenä liikunnalle.
Me pyrimme kuitenkin siihen, että tunnemme asiakkaamme ja tuttu terapeutti ”tietää mistä narusta vetää”.
Päivän mielialasta ja jaksamisesta riippuen fysioterapian sisältöä vaihdellaan ja kuinka ollakaan -lähes aina tuokion päätteeksi kiitellään kädestä pitäen, halutaan tarjota kahvit ja pullat sekä penätään milloin tavataan seuraavan kerran! Yhtä positiivinen vaikutus mielialaan ja terveyteen on usein myös ryhmäjumpilla, joihin lisämausteensa tuo ryhmän voimaannuttava läsnäolo ja sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisuus.
Seuraavissa blogipostauksissamme saat lukea enemmän fysioterapian ja liikunnan vaikutuksista ikääntyneen fyysisen toimintakyvyn ylläpitoon, -hoitoon, terveysvaikutuksiin, muistiin, mielialaan ja niin edelleen!
Pysythän kuulolla!