Fysioterapian terminologiaa
Fysioterapian ammattisanasto koostuu mitä kummallisimmista termeistä ja käsitteistä
Oletko joskus lukenut lääkärin tai muun sinua hoitaneen ammattilaisen tekstiä tai kuunnellut hoivahenkilöstön neuvonpitoa kuullen vieraankielisiä sanoja vilisevän suomenkielen seassa, ymmärtämättä siitä juuri mitään? Onko mielessäsi silloin jopa käynyt, että lääketieteen ammattilaiset vain brassailevat hienoilla termeillä, jotta kuulostaisivat fiksuilta ja osaavilta potilaan edessä?
Fysioterapiankin ammattisanasto koostuu mitä kummallisimmista termeistä ja käsitteistä, joiden avulla ihmiskehoa, sen osia, liikkeitä, liikesuuntia, sairauksia, diagnooseja puetaan sanoiksi. Terminologia on ammattihenkilöille selvää, mutta voi maallikosta kuulostaa täysin käsittämättömältä lääketieteen mongerrukselta, joskin välillä täytyy kyllä fysioterapeutinkin kaivella muistinsa sopukoita tai tarkistaa erinäisistä lähteistä, mitä jokin termi tarkoittaakaan.
Termejä kuitenkin tarvitaan, jotta hoito- ja lääketieteen ammattilaiset voivat kommunikoida keskenään yli ammattirajojen sekä kirjaamisessa, koska sen tulee olla selkeää ja läpinäkyvää. Seuraavassa esittelemme muutamia fysioterapiassa keskeisessä asemassa ja päivittäisessä käytössä olevia termejä, joiden tunteminen saattaa auttaa sinua ymmärtämään esimerkiksi omaa fysioterapeuttiasi hieman paremmin.
Tämän luettuasi toivon mukaan ymmärrät, mitä harjoittelet ja miten, ihan suomenkielelläkin.
Luu = Luukudoksesta koostuvat luut muodostavat luurangon, sisäisen tukirankamme eli tuki-elimistömme. Luut suojaavat sisäelimistöämme ja mahdollistavat liikkumisen.
Nivel = Luut liittyvät ja kiinnittyvät toisiinsa nivelin. Kahden tai useamman luun liittymiskohtaa kutsutaan niveleksi. Nivelet ovat joko kiinteitä tai liikkuvia.
Lihas = Lihas on yksi pehmytkudostyypeistämme. Lihas koostuu lihassoluista eli -syistä ja sen tärkein tehtävä on supistua. Supistumalla lihas tuottaa liikkeen eli liikuttaa esim. kahden luun välistä niveltä, jolloin syntyy liike. Lihakset kiinnittyvät jäntein luihin. Lihakset, jänteet ja ligamentit sitovat yhteen ja kannattelevat luitamme, joten ilman lihaksia luurankomme lyhistyisi kasaan. Lihassupistusta tarvitaan kaikkeen liikkeeseen, kuten käden nostoon, hengitykseen ja sydämen sykkeeseen. Tietyt lihakset toimivat tahdonalaisesti ja toiset niin sanotusti autonomisesti, eli ei-tahdonalaisesti. Tahdonalaista lihaksistoa voi harjoittaa tietoisesti.
Ligamentti = Nivelside, side. Vahvaa sidekudosta, joka tavallisesti yhdistää toisiinsa kaksi luuta.
Jänne = Liittää lihaksen luuhun tai rustoon. Vahva rakenne, jonka tarkoituksena välittää lihaksen supistuessa liikevoima luuhun. Myös niveltä tukevia rakenteita.
Nikama = Luu, joista selkäranka muodostuu. Selkänikamiin kiinnittyy paljon ryhtiä tukevia lihaksia ja selkärangan kautta kulkee myös selkäydinhermostomme.
Diskus, välilevy = Rakenne selkänikamien välissä, joka koostuu sitkeämmästä ulkokehästä sekä geelimäisestä ytimestä. Antaa selkärangalle liikkuvuutta ja notkeutta, toimii iskunvaimentimena ja paineen jakajana. Painuu kasaan ja kuivuu päivän mittaan kuormituksen ja pystyasennon myötä, nesteytyy levossa esim. öisin. Voi rappeutua ja muodostaa esimerkiksi välilevyn pullistuman.
Meniski, meniscus = Kierukka. Syyrustoinen rakenne polvinivelessä, joka parantaa nivelpintojen yhteensopivuutta sekä toimii iskunvaimentimena reisi- ja sääriluun välissä.
Fleksio = Koukistus
Ekstensio = Ojennus
Rotaatio = Kierto
Abduktio = Loitonnus
Adduktio = Lähennys
Dorsaali = Selkäpuoleen liittyvä
Ventraali = Vatsapuoleen liittyvä
Mediaali = Keskellä, lähellä keskilinjaa
Lateraalinen = Sivulla, ulompi, kauempana keskilinjasta
Dexter = Oikea
Sinister = Vasen
Superiorinen = Ylempi, ylhäällä
Inferiorinen = Alempi, alhaalla
Prolapsi = Välilevytyrä, ulostyöntymä
Protruusio = Välilevyn pullistuma, työntymä
Artoosi = Nivelrikko
Artriitti = Niveltulehdus
Iskias = Lonkkahermosärky
Spinaalistenoosi = Selkäydinkanavan ahtauma
Hemi = Toispuoli, -einen
Para = Molemmat puolet
Pareesi = Osittainen halvaus
Paralyysi = Täyshalvaus
Coxa = Lonkka
Genus = Polvi
Humers = Olkapää
Konsentrinen = Lihastyönvaihe, jossa lihas supistuu
Eksentrinen = Jarruttava lihastyön vaihe, jossa lihas venyy
Isometrinen = Lihassupistus ilman pituuseroa
Operaatio = Leikkaus
Konservatiivinen = Kuntoutus, terapia hoitokeinona, ei leikkauksellinen