Kuinka välttää ikäihmisten pelkoa liikkua ja miksi?

Liikkumisen pelko on yleistä ikäihmisten keskuudessa ja seurauksena tästä on yleensä lisääntynyt liikkumattomuus

On tutkittu, että syy liikkumisen pelkoon johtuu mm. aikaisemmista kaatumisista, lihastautisairaudesta, hitaasta kävelyrytmistä tai hankalasta ympäristöstä liikkua. Liikkumisen pelko ulkona vaikuttaa negatiivisesti fyysiseen kuntoon ja näkyy mm. kävelymatkojen pituudessa. Turvallisuuden tunne on iso tekijä elämänlaadulle! Tämän takia on tärkeää miettiä mitä voisi tehdä toisin, jotta ikäihmisellä olisi turvallinen olo liikkua kodissaan ja lähiympäristössä.

Kaatumisen pelko on yksi iso tekijä miksi liikkuminen saattaa jäädä vähiin

Vaikka monet pelkäävät liikkua ulkona, useimmat kaatumiset tapahtuvat omassa kodissa. On tärkeää käydä oma koti läpi miettien vaarallisia paikkoja tai tilanteita. Tarviitseeko laittaa liukusuojan maton alle, löytyykö vaikeita korkeuseroja esim. kynnyksiä tai onko vessassa tarpeeksi paikkoja mistä ottaa kiinni?

Tutkimuksen mukaan yli 50 vuotta täyttäneistä joka toinen nainen ja joka neljäs mies tulee vielä elämän aikana kärsimään murtumasta. Yksi yleisimmistä on lonkkamurtuma mikä useimmiten on kivulias ja alentaa fyysistä toimintakykyä. Tämän takia hyvä fyysinen kunto ja tarpeen mukaan kodin muutokset ovat tärkeitä ennaltaehkäiseviä menetelmiä.

Tulee muistaa myös hyvät kengät jotka tukevat jalkaa eivätkä ole liukkaat, sekä oikeat silmälasit, yleensä kaukolasit, kun olet liikkeessä. Nämä ovat kaksi hyvin tärkeää seikkaa.

Liikunnan avulla parempaan fyysiseen kuntoon

Jos liikkumisen pelko yhdistyy huonoon tasapainoon, fyysisestä liikunnasta voi olla apua. Hyvä tasapaino perustuu neljästä ihmisen aistien (näkö, tasapaino, tunne ja keho) vuorovaikutuksesta. Ikääntyneillä liikunta ylläpitää voimia, tasapainon horjuminen vähenee ja kyky ottaa vastaan ennen kuin kaatuu paranee. Jos kuitenkin kaatuu, vahvempi keho kestää kaatumisen paremmin ilman vakavia seurauksia.

On myös muita tekijöitä mitä voi huomioida vähentäen liikkumisen pelkoa ja tämän myötä lisätä liikkumisen iloa elämään. Riittävän pitkät ja laadukkaat yöunet vähentävät huimausta. Useimmille 7-8 tuntia unta on riittävä aika. Päästääksesi optimaaliseen unimäärään yritä välttää pitkiä päivänokosia ja kehitä itsellesi rauhoittava iltarutiini missä pysyt. Jos uni ei kuitenkaan tule illalla voi olla parempi nousta hetkeksi aikaa ja yrittää myöhemmin uudelleen.

Päivän aikana on tärkeää muistaa juoda sekä syödä monipuolisesti ja riittävän usein. Riittävän usein tarkoittaa kolme pääateriaa (aamupala, lounas ja päivällinen) ja 2-3 välipalaa.

Koti tai sänky on turvallinen paikka liikkua

Turvallinen tapa harrastaa liikuntaa omassa kodissa on istuen tai sängyssä. Liikunta tulisi harrastaa säännöllisesti, mieluiten 30 minuuttia päivässä. Jos tämä tuntuu pitkältä tai liian vaativalta voi nämä 30 minuuttia jakaa osiin päivän aikana.

Muista, että aina voi kysyä apua liikkumiseen!

Me Helsingin Kotifysiolla autamme mielellään kodin muutostyössä ja jumppa ohjelmilla. Kaksin uskaltaa haastaa kehoa ja mieltä enemmän. Tärkeää on antaa itselle aikaa ja että aloittaa askeleittain lisäämään liikuntaa elämään. Liikkumisen pelon ylitse pääsee liikkumalla.

Liikkuminen mahdollista paljon elämänlaadulle tärkeitä asioita kuten itsenäisyys, sosiaalinen elämäntapa ja kehon sekä mielen tasapaino. Pidä nämä asiat mielessä ja luota itseesi!