Axelsmärta

Lider du av axelsmärta och känns det som att axelsmärtan försämrar din funktionsförmåga och försvårar dig att utföra dina vardagliga sysslor som tidigare?

Axelsmärta har visat sig vara det tredje vanligaste problemet i stöd-, och rörelseorganet efter nack-, och ryggsmärta. T.om. var femte upplevt smärta i axelleden under den senaste månaden. Axelleden är kroppens rörligaste led, vilket också gör så att den utsätts och är mer mottaglig för skador.

Den vanligaste orsaken till axelsmärta hos seniorer har visat sig vara senbesvär och artros i axelleden. Senbesvär är vanligt eftersom senorna degenererar med ålder och vid fallolyckor är det vanligt att senorna tar skada. Senorna kan brista till en del eller sedan helt och hållet. Var fjärde 60-åring och hälften av 80-åringar en total/genomträngande ruptur i de så kallade rotatorkuff musklerna. Rotatorkuff musklerna består av fyra muskler som är belägna på skulderbladet och vars senorna sträcker sig till överarmen. Dessa muskler är väldigt väsentliga för att axelleden skall fungera problemfritt. Deras viktigaste uppgift att stabilisera axelleden och medverka i axelledens rörelser.

 Symtom vid senruptur:

  • Smärta vid vila, speciellt nattsmärta
  • Smärta vid ansträngning, särskilt vid lyft och då armen är i högläge
  • Smärtan kan även sträcka sig ner till överarmen

Vid en total senruptur kan rörligheten i axelleden vara begränsad och funktions styrkan nedsatt. En ruptur kan även vara symtomfri.

Artros i axelleden har visat sig drabba var tredje över 60 år. Risken för att drabbas av artros i axelleden ökar om man t.ex. tidigare har haft en fraktur eller infektion i axelleden eller om axeln har utsätts för mycket påfrestning.

Symtom vid axelledsatros:

  • Lindrig eller medelmåttig smärta vid rörelse
  • Vilosmärta, speciellt på natten
  • Begränsad rörlighet och muskelstyrka
  • Stelhet i axelleden
  • Krepitationer och en känsla av att axeln går i lås

Fysioterapi som behandlingsmetod:

Vid rehabilitering av axelbesvär är terapeutisk träning den viktigaste behandlingsmetoden. Med terapeutisk träning menas aktiva metoder/övningar som görs under en handledning av en fysioterapeut. Behandling av axel besvären är individuell och går inte enligt samma mönster för alla. Det viktigaste är att övningarna är utvalda och handledda av en fysioterapeut. På detta sätt kan du garantera att övningarna du gör att trygga och effektiva. Huvudsakliga målet med fysioterapin är att lindra smärta och återställa funktionen i axelleden. Som resultat på undersökningar som gjorts har det påvisats att terapeutisk träning ökar muskelstyrkan-, och ledrörligheten i axeln samt lindrar den upplevda smärtan långsiktigt. Att helt avstå från att röra på den smärtsamma leden är ett stort misstag som leder snabbt till att muskelstyrkan-, och ledrörligheten blir nedsatt och besvären ökar.

Om man överväger att behandla axel besvären genom operation kan det vara skäl att först pröva på om fysioterapin skulle vara till hjälp. Enligt flertal undersökningar har fysioterapin visat sig vara lika effektiv som vid operation. Dock finns det såna besvär som inte går att behandlas enbart genom fysioterapeutiska metoder som t.ex. en del helrupturer. Efter operationen spelar fysioterapi även en väsentlig roll för att återställa och förbättra funktionsförmågan i axeln.

Om axelsmärta och besvären har börjat efter en olycka kan det vara bra att först låta en läkare undersöka axeln före man påbörjar en fysioterapi process.

Vi på hemfysio hjälper dig gärna kring axelbesvär eller rehabiliteringen efter en axeloperation. Du kan kontakta oss med en låg tröskel så bokar vi in ett avgiftsfritt kartläggning besök till dig där vi tillsammans gör upp en plan för fysioterapi.

Källor:

Axelns senor börjar besvära med åldern. Duodecim god medicinsk praxis. 2022. Tillgänglig: https://www.kaypahoito.fi/sv/khr00107

Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt. Hannu Luomajoki. Vk-kustannus Oy. 2018.

Olkanivelrikon hoito. Potilaan lääkärilehti. 2014. Tillgänglig: https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/olkanivelrikon-hoito/

Olkapään jännevaivat. Duodecim god medicinsk praxis. 2022.

Tillgänglig: https://www.kaypahoito.fi/hoi50099